BLOG

10 aplicații educative prin care copilul tău poate învăța să programeze

10 aplicații educative prin care copilul tău poate învăța să programeze

Crezi că timpul petrecut de copilul tău pe calculator este un timp pierdut și irosit? Ei bine, nu întotdeauna trebuie privit astfel. Internetul ne pune la dispoziție o multitudine de resurse și informații educative, prin care copiii își pot dezvolta noi deprinderi și abilități.

Pentru a-ți veni în ajutor, am alcătuit o listă cu aplicațiile, pe care noi le recomandăm copiilor și părinților la Codeland School. Astfel, cei mici pot petrece timp pe calculator într-un mod benefic și util lor, învățând și exersând lucruri noi.

1. Code.org

Code.org

Este o organizație non-profit al cărei scop este de a face programarea și tehnologia disponibile în cât mai multe școli și accesibile tuturor copiilor. Organizează anual evenimentul Hour of Code, platforma punând la dispoziție o gamă largă de jocuri și activități interactive pentru toate vârstele. Code.org beneficiază de suportul unor companii precum Microsoft, Facebook, Amazon, Google și multe altele.

2. Scratch

Scratch

Scratch este o platformă dezvoltată de cei de la MIT, prin care copiii își pot programa propriile povești, jocuri și animații interactive. Se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani și constă în folosirea blocurilor vizuale pentru a crea programe asemenea unui puzzle logic. Cu Scratch, copiii își dezvoltă gândirea logică și creativă, folosindu-și imaginația pentru a da viață propriilor idei.

3. Khan Academy

Khan Academy

Este o organizație non-profit a cărei misiune este de a oferi educație gratuită la nivel mondial, pentru oricine și oriunde. Platforma pune la dispoziția cursanților o serie de cursuri, videoclipuri și exerciții pe diferite teme precum matematică, științe și chiar programare. Se adresează elevilor de toate vârstele, profesorilor și părinților care doresc să-și dezvolte cunoștințele într-un ritm propriu și centrat pe nevoile fiecăruia.

4. Blockly Games

Blockly Games

Blockly este un mediu de programare vizual, dezvoltat de Google, prin care copiii pot învăța și exersa noțiunile de bază în programare cu ajutorul unor jocuri educative, practice și amuzante. Este asemănător cu Scratch, instrucțiunile fiind reprezentate sub formă de blocuri vizuale. Oferă în plus posibilitatea de a urmări codul JavaScript aferent și de a scrie comenzile direct de la tastatură.

5. MIT App Inventor

MIT App Inventor

Este un mediu de programare vizual, dezvoltat de Google, care le permite copiilor să programeze aplicații pentru telefon sau tabletă. Procesul de creare este simplificat prin folosirea blocurilor vizuale și al interfeței interactive pentru adăugarea de noi elemente și funcționalități. Platforma pune la dispoziție și o serie de tutoriale și resurse, atât pentru elevi, cât și pentru profesori sau părinți.

6. Mimo

Mimo

Mimo este o aplicație mobilă, recomandată copiilor cu vârsta de minim 12 ani. Este formată dintr-o serie de tutoriale și lecții interactive, prin care oricine poate învăța să codeze direct de pe telefonul mobil, oricând și oriunde. Este un mod util de a petrece timpul liber sau pauzele dintre activități, învățând și exersând concepte de programare folosind limbaje precum HTML, CSS, JS, Python.

7. CodeMonkey

CodeMonkey

Este un mediu de programare bazat pe joc, prin care copiii pot învăța și exersa noțiuni de programare, pe măsură ce rezolvă diferite misiuni gamificate. Se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani, cursurile fiind organizate pe mai multe niveluri de dificultate. Astfel, cei mici încep prin a programa folosind blocuri vizuale, ulterior făcând trecerea spre limbajele de programare CoffeeScript și Python.

8. LightBot

LightBot

Lightbot este o aplicație care poate fi descărcată pe telefon sau tabletă, prezentată sub forma unui joc cu mai multe niveluri de dificultate. Jocul constă în folosirea de instrucțiuni pentru a face un roboțel să execute diferite acțiuni - să meargă înainte/înapoi, să se rotească stânga/dreapta, să sară etc. Astfel, copiii își folosesc logica și creativitatea pentru a programa și rezolva provocările fiecărui nivel.

9. Kodu Game Lab

Kodu Game Lab

Kodu Game Lab este o platformă vizuală prin care copiii își pot crea propriile jocuri 3D - își pot construi propria planșă, își pot alege personajele și le pot programa pentru a executa și reacționa la diferite acțiuni. Platforma îi ajută pe cei mici să facă primii pași în programarea pe calculator, folosindu-și logica și creativitatea pentru a-și programa și construi propria lume a imaginației.

10. Tynker

Tynker

Este o platformă de programare educațională care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5-18 ani. PLatforma este alcătuită dintr-o multitudine de activități și jocuri prin care aceștia pot învăța și exersa conceptele de bază în programare. Programa este adaptată în funcție de vârsta copilului, pornind de la activitățile bazate pe blocuri vizuale, pâna la scrierea de programe în JavaScript, Swift, Python.

Concluzii

Dacă ți-a plăcut lista de mai sus, dar nu știi cum să începi sau ce i s-ar potrivi mai bine copilului tău, te așteptăm la Codeland School pentru a găsi împreună răspunsul la întrebările tale.