BLOG

De ce este recomandată programarea pentru copii?

De ce este recomandată programarea pentru copii?

Tot mai mulți părinți se confruntă cu dependența copiilor de dispozitivele inteligente și de timpul petrecut în fața ecranelor. Pe cât de nocivă poate părea ideea de a le permite celor mici să le folosească în voie, pe atât de nepotrivită este și alternativa de a-i interzice copilului să se mai folosească de tehnologie.

În primul rând, acest lucru nu ar face altceva decât să alimenteze și mai mult dorința lui de a avea acces la acel ceva interzis, pe care o dată ce l-ar obține, șansele de a dezvolta o dependență în a-l folosi ar crește și mai mult.

În al doilea rând, tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, iar a încerca să o eviți este un lucru aproape imposibil. Copiii trebuie educați și învățați cum să o folosească într-un mod util, care să le aducă beneficii și avantaje. De asemenea, ei trebuie să conștientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Programarea este știința viitorului care îi ajută pe copii să înțeleagă ce este și cum funcționează tehnologia, ajutându-i să devină din consumatori, creatori de tehnologie. Haideți să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile pe care programarea le poate aduce în dezvoltarea copiilor:

1. Dezvoltă gândirea logică și analitică

Programarea nu înseamnă doar numere și linii de cod, pe care le introducem de la tastatură pentru a ajunge la rezultatul dorit. Fiecare program poate fi privit asemenea unui puzzle logic, unde mutarea oricărei piese trebuie gândită și anticipată în avans. Acest tip de exercițiu îi ajută pe copii în a-și dezvolta logica și modul de gândire.

2. Da, este nevoie de creativitate

Creativitatea intervine în procesul de creare al oricărui joc, site web sau aplicație. De la modul în care alegem să prezentăm informațiile, interacțiunea cu utilizatorul, la povestea, personajele și fundalul pe care le folosim în cadrul unui joc. Calculatorul le permite copiilor să pătrundă într-o lume a imaginației în care orice este posibil.

3. Crește încrederea și stima de sine

De-a lungul procesului de creare al unui program, pot apărea inevitabil erori sau probleme pe care nu reușim să le anticipăm. Abilitatea de a trata lucrurile cu calm, de a avea răbdare și de a persevera în a rezolva problemele îi ajută pe copii să-și dezvolte încrederea în sine și să treacă peste frica de eșec.

4. Comunicarea și lucrul în echipă

Rareori, aplicațiile pe care le folosim sunt meritul unei singure persoane. Programarea este o muncă de echipă, la care fiecare contribuie cu propriile idei și soluții. Copiii sunt încurajați să vină cu idei, pe care să le prezinte, dar în același timp să-i asculte pe ceilalți membri ai grupului și să învețe să colaboreze.

5. Oportunități de viitor

Nu este un secret că domeniul IT este unul foarte vast, ce oferă o mulțime de oportunități și beneficii, atât profesionale, cât și financiare. Însă abilitățile digitale devin un criteriu obligatoriu și în alte domenii, conexe sau nu. Cunoștințele de programare dobândite timpuriu le oferă copiilor un avantaj, pregătindu-i pentru viitor.

Concluzii

Dacă vrei să afli mai multe despre cum îl poți ajuta pe copilul tău să folosească tehnologia într-un mod util și echilibrat, despre procesul și pașii pe care ar trebui să-i urmeze, te așteptăm la Codeland School să descoperim împreună universul programării!